søndag den 10. august 2014

Anmeldelse: "Guide" (1965)

Jeg savner en stærk kvindelig hovedrolle i mainstream hindifilm. En kvinde med ben i næsen, der ikke kun tænker på kærlighed og familie. Og jeg havde læst, at Guide (1965) skulle have netop en sådan kvinde. Og plottet lyder lovende: en kvinde forlader sin usympatiske mand for at forfølge sine drømme om at blive danser. Men lad jer ikke narre – Rosie er ikke et hak bedre end nogle af de andre tåbelige kvinder i bollywoodfilm.


Rosie (Waheeda Rehman) gør godt nok oprør imod sin mand Marco i begyndelsen af filmen, men jeg mener ikke, det kræver en særlig stærk kvinde at lade sig skille fra en mand, der er et røvhul: Han taler grimt til hende, forsømmer hende, omgås andre kvinder og drikker. Han indrømmer også, at han ser deres ægteskab som en handel –  han har købt hende. Det kan vel argumenters, at man ikke nødvendigvis behøver være den vildeste feminist for at gøre oprør imod sådan en mand.

At hun trods alt forlader Marco er desværre heller ikke tegn på, at hun er en specielt selvstændig kvinde, da det er manden, Raju (Dev Anand), der giver hende tanker om ligeværd og frihed til at vælge. Rosie siger tilmed, at hvis hendes mand havde elsket hende, ville hun tjene ham, lave mad til han, ja endda tag et lag tæsk i ny og næ. Hvordan det er en stærk kvinderolle, har jeg meget svært ved at se.

Men jeg vil dog lade tvivlen komme filmens kvinderolle til gode, da der dog er et skænderi i en grotte, hvor underteksterne svigter, og jeg ikke ved, hvad der tales om. Så det kan jo være det er dette skænderi, der gør hende stærk, forbilledlig og en ren Burka Avenger. Men jeg tvivler. Skriv endelig, hvis nogle af jer hindi/urdu-talende er af en anden opfattelse.

Der er dog ét element i filmen, hvor Rosie gør, hvad der passer hende og går stolt gennem byens gader med sine højlydte kathak-klokker om benene. I det mindste er det kathak-klokkerne, der giver hende lidt selvtillid og styrke: klokkerne, der er symbol på kvindelig underkastelse og prostitution, bliver nu et symbol op styrke og uafhængighed.


Men min begejstring er kort. Efter hun har forladt sin mand og er flytte ind hos Raju og hans mor, kan hun ikke engang selv tage en beslutning om at flytte fra Raju, efter at hun har ødelagt hans forhold til både hans familie og landbyen. Hun spørger ”Hvorfor smider du mig ikke ud, Raju?” Så flyt dog selv, kvinde! Tag lidt ansvar for det kaos, du har skabt!

Rosie får dog opfyldt sin drøm om at blive en berømt danser, hvilket er et fint tegn på en kvinde, der får hvad hun ønsker sig. Men det er Raju, der er hendes manager, og ham der styrer hendes økonomi. Og da han har friet til hende, bliver de ikke gift med det samme, da hun lige skal blive lidt mere rig og berømt. For det kan man jo ikke, hvis man er en gift kvinde.


Raju bliver et røvhul, der ryger, drikker og gambler samt påpeger, at Rosie ikke ville være, hvor hun er i dag, hvis ikke det var for ham. Han forfalsker tilmed hendes underskrift. Da Rosie opdager det, melder hun ham til politiet, og han ryger to år i fængsel. Men som de fleste bolly-kvinder, er Rosie en uselvstændig tåbe, der på et visit i fængslet græder: ”Nu hvor du er taget væk fra mig, så ved jeg, hvor meget du betyder for mig.” Magen til idioti skal man lede længe … never mind. Venter stadig på cool kvinder i mainstream hindifilm. Fortæl mig, hvis I finder nogen.

lørdag den 26. juli 2014

Film City Mumbai åbner sine døre for publikum

Under optagelserne til Chocolate - Deep Dark Secrets. Forfærdelig genindspilning af The Usual Suspects.

Ok, jeg har aldrig påstået, at jeg var den skarpeste kniv i skuffen, når det kommer til at opdage nye ting, så det er muligt, at I ved det allerede. Men here goes - breaking news i min verden: Film City Mumbai er gået (lidt) i Universal Studios fodspor, og filmfans kan nu besøge Film City på guidede ture. Jaja, det kunne man allerede fra januar i år (2014), så helt breaking er det vel ikke.

Men hvor er det fedt!! Næste gang jeg er i Mumbai skal jeg helt sikkert på sådan en tur! Man kan se kulisser og sets samt film under optagelse på en tour, der kan koster mellem 500 rs. og 3250 rs. per person (46-300 kr.)


Sidst jeg var i Film City var det som "engelsk journalist" i filmen Chocolate - Deep Dark Secrets, hvilket bestemt ikke var nogen dårlig oplevelse. Men at kunne opleve lidt mere, end at sidde på en plastikstol i uldtrøje og jakkesæt i 8 timer for at levere 1 replik i en tom lagerhal, bliver helt vildt. Mumbai here I come!!


Min lillebror og jeg på 6. time i bagende sol og meget varme jakkesæt.

Læs mere her:
http://www.mumbaifilmcitytours.com/index.aspx
http://gulfnews.com/news/world/india/mumbai-film-city-s-guided-tours-1.1281754

søndag den 23. marts 2014

Anmeldelse: "The Lunchbox" (2013)


The Lunchbox præsenterer os for et stille og roligt Indien, hvor almindelig mennesker lever almindelige trivielle liv midt i Mumbais kaos og travlhed. Her er ingen action,  ingen CGI og ingen leflen for NRI-publikummet. Og det er virkelig forfriskende!


I Mumbai findes et madudbringningssystem som intet andet: Hver dag bringer ’dabba-walas’ stålmadkasser i fire lag til ca. 200.000 indere. Dabba’en (madkassen) fyldes med dampende varm hjemmelavet mad og bringes ud til de mange kontorarbejdere i millionbyen. Og der er stort set aldrig fejlleveringer. Kun én ud af seks millioner ender det gale sted, og det er denne ene fejllevering, The Lunchbox tager udgangspunkt i.

Mumbais dabbawalas, som spiller dem selv i The Lunchbox
En fejlslagen dabba-leverance forbinder en ung gift kvinde med en gnaven pensionsmoden mand. I et forsøg på at få sin ægtemands opmærksomhed giver Ila (Nimrat Kaur) sig i kast med en masse nye opskrifter og fylder sin mands dabba med himmelske retter. De ender ved en fejltagelse hos Saajan Fernandes (Irrfan Khan), og gennem små håndskrevne sedler i madkassen får de begge opfyldt deres behov for nærvær.  I stedet for at skrive om noget så uendelig kedeligt som alder, navn og status, formår de to fremmede at fortælle om det i deres hverdag, der betyder noget.


The Lunchbox er velspillet, velskrevet og præsenterer os for en væsentlig anderledes Indien, end hvad vi bollywoodfilmfans er vant til at se. Jeg elsker bollywoodgenren, men her på det sidste har der været langt mellem de gode, og de blockbustere, der har domineret (som f.eks. Dhoom:3), har været ligegyldige og hysteriske.

Et venskab vokser i et tætpakket tog.
Filmen er underspillet på trods af at de tre hovedrolleindehavere har baggrund i bollywoods mainstreamfilmindustri. Især de to herrer Irrfan Khan og Nawazuddin Siddiqui er velbevandret ud i gangster- og actionfilmgenren, så det er forfriskende at se dem vise andre talenter.

Lidt i stil med Stanley ka Dabba (Stanley’s lunchbox fra 2011), der handler om en lærer, der tvinger sine små elever til at dele deres frokost med ham, er The Lunchbox en simpel historie, der formår at vise et Indien vi sjældent ser i andre film om og fra Indien. Filmen er awesome på en dejlig stille måde.

Se The Lunchbox-traileren her



Læs mere om dabbawalas

Se Stanley ka Dabba-traileren her



Filmen vises den næste uges tid (til omkring 2. april) i bl.a. København: Empire, Grand Teatret, Dagmar, Park samt bl.a. i Bagsværd, Odense, Århus m.fl.

Filmen vises også i Snurretoppen i Store Heddinge torsdag d. 24. april, fredag d. 25., søndag d. 27. april og torsdag d. 1. og 8. maj. 


                                         

tirsdag den 18. februar 2014

"Vara: a Blessing" i Cinemateket

At dømme ud fra traileren på Vara: a blessing, ser den bestemt ikke ud til at være en mainstream bolly-film. Men fuck, hvor ser den fed ud!




Filmen er en historie om forbudt kærlighed mellem hindu-kvinden Lila (Shahana Goswami, Midnight’s Children) og Shyma (Devesh Ranjan), der er lavkaste muslim. Lila er datter af devadasi-kvinden Vinata, der lever af at undervise i den klassiske dans Bharata Natyam. Som sin mor dedikerer Lila sig til Krishna, men når hun danser ser hun Shyma for sig og lader sig overtale til at være model for hans skulptur af gudinden Saraswati. Men seksuelle fantasier og åndelig trance forbindes ikke uden problemer.


Filmen er fra 2013 og er instrueret af Khyentse Norbu, en bhutansk buddhist, der foruden Vara: a Blessing har instrueret The Cup (1999) og Travelers and Magicians (2003). Han er den første, der har lavet en bhutansk spillefilm, og Vara: a Blessing er hans tredje spillefilm.


Spiller i Cinemateket torsdag d. 27. feb. kl. 19.



Læs mere om filmen:
Filmbeskrivelse fra Cinemateket

Anmeldelse fra variety.com

Om filmen på imdb