søndag den 11. august 2013

Burka Avenger


Animeret pakistansk superheltinde iklædt en burka-ligende ninja-superheltedragt kæmper for pakistanske pigers ret til uddannelse – what’s not to love?

Jeg ved godt, at Burka Avenger ikke er en bollywoodfilm, men en pakistansk animeret tv-serie for børn. Til gengæld er det top-underholdende, meget rørende og har en morale, jeg har lettere ved at tilslutte mig, end den der er at finde i mange bollywoodfilm.

Tv-serien blev første gang vist på Pakistans GEO-TV d. 28. juli og har åbenbart udløst stor debat hos bl.a. sekulære kulturpersonligheder og feminister. Tv-serien beskyldes for at gå islamisternes ærinde og at lære piger, at de kun kan blive til noget, hvis de bærer burka. Men det er på ingen måde sådan jeg ser serien og dens budskab.

Jiyas transformation fra skolelærer i salwar-kameez til uddannelsens beskytter i ninja-burka

Burka-bad-ass
Da det lader til at være heltindens valg af superhelte-påklædning, der optager kritikere af tv-serien, så lad mig tage fat på det først. Vores kvindelige burka-klædte hævner, Jiya, er skolelærer på en pigeskole i den fiktive by Halwapur. Til daglig går Jiya klædt i salwar-kameez, som er den almindelige klædedragt i Pakistan og store dele af Indien. Børnene i serien går også i salwar-kameez, så jeg vil mene, at tv-seere har rig mulighed for at identificere sig med ikke-burka-klædte figurer. At seriens hovedperson både går i salwar-kameez og i burka kunne afspejle det pakistanske samfund, og det giver en stor del af landets kvinder og piger mulighed for at identificere sig med heltinden.

Så tror jeg heller ikke vi skal lægge meget mere i den burka, udover at den selvfølelig er et oplagt valg til superheltinde-dragten. Hvad skulle hun ellers tage på, der kan skjule hendes identitet? Kimono? Latex? Som det kan ses hos andre superhelte af forskellige nationaliteter, er det oplagt at vælge en national klædedragt som superheltekostume. Og der er ikke noget, der er meget mere oplagt end en burka, der i forvejen flagrer som en kappe, maskerer som en maske og siger bad ass-ninja som ingen anden klædedragt jeg har set.

Vores små nuttede hovedpersoner i salwar-kameez med ondskaben lurende i baggrunden

Valg af våben: Kitab aur kalam
Burka Avengers våben er heller ikke Koranen eller bomber, men bøger og kuglepenne, så jeg har svært ved at se at moralen (der er ellers rimelig tykt smurt på) kan være andet end, at uddannelse er det pakistanske folks fremtid. I seriens første afsnit er truslen lukningen af den lokale pigeskole, som børnene er glade for, og hvor Jiya arbejder. Byen Halwapur og den lokale skole er fiktion, og det er lige før pakistanske pige skoler er i fare for at være det samme, da det kun er ca. 12% af kvindelige pakistanene, der kan læse og skrive.

Jeg vil mene, at vores sortklædte beskytter (for det er hun vel egentlig mere, end hun er hævner) er et godt forbillede for piger over hele verden, idet hun er klog, venlig og dygtig til kampsport. Skønt hun rammer skurkene med bøgernes omslag, er budskabet klart: Det skrevne ord har større magt end våben, og uddannelse er vejen til frihed.

Og jeg gætter på, at Malala Yousafzai gerne ville have haft opbakning til denne holdning samt assistance af en pakistans superheltinde – iklædt burka eller ej.

Se selv serien på youtube:



Ordfoklaringer
Halwapur – ’halwa’ er en indisk/pakistansk dessert og ’pur’ er et suffiks, der ofte bruges i forbindelse med bynavne
Jiya – et urdu/hindiord for ’ånd’ eller ’sjæl’, altså livets essens
Kitab aur kalam – bog og kuglepen

Kilder
Hessel, Niklas ”Halal-heltinden” Weekendavisen, 9. august 2013
Burka Avenger, afsnit 1 med engelsk undertekster http://www.youtube.com/watch?v=XahbqLdCVhE
“'Burka Avenger' fights for Pakistani schools”, 26. juli 2013 http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-23468573


Ingen kommentarer:

Send en kommentar