søndag den 23. marts 2014

Anmeldelse: "The Lunchbox" (2013)


The Lunchbox præsenterer os for et stille og roligt Indien, hvor almindelig mennesker lever almindelige trivielle liv midt i Mumbais kaos og travlhed. Her er ingen action,  ingen CGI og ingen leflen for NRI-publikummet. Og det er virkelig forfriskende!


I Mumbai findes et madudbringningssystem som intet andet: Hver dag bringer ’dabba-walas’ stålmadkasser i fire lag til ca. 200.000 indere. Dabba’en (madkassen) fyldes med dampende varm hjemmelavet mad og bringes ud til de mange kontorarbejdere i millionbyen. Og der er stort set aldrig fejlleveringer. Kun én ud af seks millioner ender det gale sted, og det er denne ene fejllevering, The Lunchbox tager udgangspunkt i.

Mumbais dabbawalas, som spiller dem selv i The Lunchbox
En fejlslagen dabba-leverance forbinder en ung gift kvinde med en gnaven pensionsmoden mand. I et forsøg på at få sin ægtemands opmærksomhed giver Ila (Nimrat Kaur) sig i kast med en masse nye opskrifter og fylder sin mands dabba med himmelske retter. De ender ved en fejltagelse hos Saajan Fernandes (Irrfan Khan), og gennem små håndskrevne sedler i madkassen får de begge opfyldt deres behov for nærvær.  I stedet for at skrive om noget så uendelig kedeligt som alder, navn og status, formår de to fremmede at fortælle om det i deres hverdag, der betyder noget.


The Lunchbox er velspillet, velskrevet og præsenterer os for en væsentlig anderledes Indien, end hvad vi bollywoodfilmfans er vant til at se. Jeg elsker bollywoodgenren, men her på det sidste har der været langt mellem de gode, og de blockbustere, der har domineret (som f.eks. Dhoom:3), har været ligegyldige og hysteriske.

Et venskab vokser i et tætpakket tog.
Filmen er underspillet på trods af at de tre hovedrolleindehavere har baggrund i bollywoods mainstreamfilmindustri. Især de to herrer Irrfan Khan og Nawazuddin Siddiqui er velbevandret ud i gangster- og actionfilmgenren, så det er forfriskende at se dem vise andre talenter.

Lidt i stil med Stanley ka Dabba (Stanley’s lunchbox fra 2011), der handler om en lærer, der tvinger sine små elever til at dele deres frokost med ham, er The Lunchbox en simpel historie, der formår at vise et Indien vi sjældent ser i andre film om og fra Indien. Filmen er awesome på en dejlig stille måde.

Se The Lunchbox-traileren herLæs mere om dabbawalas

Se Stanley ka Dabba-traileren herFilmen vises den næste uges tid (til omkring 2. april) i bl.a. København: Empire, Grand Teatret, Dagmar, Park samt bl.a. i Bagsværd, Odense, Århus m.fl.

Filmen vises også i Snurretoppen i Store Heddinge torsdag d. 24. april, fredag d. 25., søndag d. 27. april og torsdag d. 1. og 8. maj. 


                                         

Ingen kommentarer:

Send en kommentar