tirsdag den 24. maj 2011

Lars von Trier: Dear Friend Hitler

Lars von Trier gir den gas på årets Cannes-festival

Lars von Trier har gjort det igen: kommet med fuldstændig langt ude bemærkninger, mens han promoverer sin film. På dette års Cannes-festival ytrede Trier, at han forstår Hitler og sympatiserer en smule med ham. Og det var ikke kun Trier, der bragte Hitler på banen. Den indiske film Dear Friend Hitler blev vist på festivalen til stor morskab for publikum.

Selv om filmen på ingen måde er en traditionel bollywood-basker med sang, dans og falden-på-halen-komik, så blev der alligevel grinet på årets festival i Cannes. Filmens idé lyder ellers interessant: Lige før 2. verdenskrigs udbrud og atter en gang i 1945 skriver Mahatma Gandhi til Hitler for at få ham til at droppe sine planer om verdensherredømme. Det går som bekendt ikke særlig godt, og filmen fokuserer mest på Hitlers sidste dage. Samtidig forsøger filmen at vise, hvordan Hitlers voldsideologi står i modsætning til Gandhis fredsideologi. I modsætning til Lars von Triers udtalelse, så sympatiserer denne film ikke med Hitler, siger filmes producer Anil Sharma.

Hitler (Raghuvir Yadav) og Eva Braun (Neha Dhupia)

På trods af at filmen ifølge Sharma ikke sympatiserer med Hitler, så illustrerer den, ifølge debutinstruktør Rakesh Ranjan Kumar, Hitlers kærlighed til Indien. Yderligere mener Sharma, at „hvis nogen kan takkes for Indiens uafhængighed, så er det Hitler.” Disse udtalelser er ikke blot fuldstændig langt ude; de er også forkerte. Ja, altså medmindre man køber præmissen: At Tyskland under 2. Verdenskrig svækkede England så landet blev tvunget til at give uafhængighed til sine kolonier heriblandt Indien.

Dear Friend Hitler er Indiens første film om Hitler, og på trods af Kumars ambitioner bliver denne næppe filmen, der cementerer Indisk film, som noget der skal tages seriøst her i vesten. Desværre. I Cannes kunne publikum ikke abstrahere fra det faktum, at alle roller – selv Hitler og Eva – spilles af indere. Og oven i de mange historiske bommerter, blev filmen efter sigende festivalens ufrivilligt komiske indslag.

Så lad mig slutte med at minde om Devdas, der deltog i hovedkonkurrencen på Cannes i 2002. Her var ingen ufrivillig komik. Filmen er et mesterværk, som jeg til hver en tid vil anbefale! Med hensyn til Dear Friend Hitler, kan jeg kun sige„ I object!”

Madhuri Dixit som den prostituerede Chandramukhi i Devdas

Kilder:
http://www.dr.dk/Nyheder/Kultur/2011/05/14/130319.htm
http://www.glamsham.com/movies/scoops/11/mar/04-dear-friend-hitler-unveiled-at-berlin-film-fest-031112.asp
http://www.guardian.co.uk/film/filmblog/2010/jun/11/bollywood-film-hitler
http://www.hindustantimes.com/Dear-Friend-Hitler-not-based-on-Hitler-s-love-life/Article1-554773.aspx
http://www.filmbiz.asia/reviews/dear-friend-hitler

Ingen kommentarer:

Send en kommentar