torsdag den 1. april 2010

Bollywoodfilm er og bliver censureret


Kære læser

Kan I huske The Love Guru med Mike Myers fra 2002? Den skabte vrede blandt nogle indere, og Rajan Zed kom på forsiderne, da han ikke synes, at filmen burde bruge hellige hindu symboler i filmen.

Zed er formand for foreningen the Universal Society of Hinduism, og de synes nu, at den indiske filmindustri skal underlægges censur. Han siger:

"We are fully supportive of the artistic freedom and expression in cinema, and we do not want any unnecessary censorship, but we are highly concerned about the increasing presence of the immodest and risque scenes in movies, which are there simply for mercantile greed."
Men det kan vel diskuteres, hvad der er "unnecessary censorship."

Det er bl.a. kys i hindifilm, som Zed og hans forening ikke kan lide. Og det er dog heller ikke længe siden, at det romantiske kys fik sin debut på det store lærred. Ja, altså med visse undtagelser fra for tiden.


Karma, 1933
I 1933 var der et kys i filmen Karma. Så har det romantiske kys stort set været gemt væk i små 70 år, indtil det dukkede på igen i det nye årtusinde i bl.a. Kiss Kiss Ki Kismat.
Kiss Kiss Ki Kismat, 2004

Der var dog lige et enkelt kys i 1960'erne i filmen Mera Naam Joker. Skuespillerinden i filmen var russer, og det synes at have været logikken bag, at kysset kunne lade sig gøre. En indisk kvinde skulle i hvert fald ikke udsættes for den slags forfærdeligheder.
I 1970'erne var der lidt kysseri i film som Satyam Shivum Sunderam og Ram Teri Ganga Maili, men ellers var kyssene begrænset til læber på en pande eller en bly kvindehånd.

Men så kom 1990'erne med Raja Hindustani, der efter sigende skulle have et 10 minutter langt kys mellem Aamir Khan og Karisma Kapoor.


Raja Hindustani, 1996

Herefter har så fulgt en række kys, men det er stadigvæk langt fra alle filmmagere, der inkluderer kysset i sine film. Filmmager Arjun Sablok, som har lavet den romantiske film Na Tum Jano Na Hum, siger “A kiss is supposed to be a beautiful haunting and poignant expression of love between two individuals. Recent films have turned it into an occasion for lustful liaisons. The kiss now looks crude and objectionable on screen.”

Og jeg synes da også, at måneskindsscenen i Devdas (2002) er langt mere erotisk end f.eks. en film som Basic Instincts, så måske er der både kunstnerisk udfordring og romantiske resultater i nogle former for selvcensur?

Det manglende kys er i hvert fald én af de elementer, der gør en Bollywoodfilm til noget særligt, og også til film som hele familien kan se om man er religiøs eller ej. Og på den måde kan man argumentere for, at Bollywoodfilm udnytter sit publikumspotientiale, er det er måske derfor, at disse film er de mest sete film i verden.

Hvis du vil læse mere om kysset i hindifilm, så tjek denne side ud: http://sify.com/movies/bollywood/fullstory.php?id=13687553

Kilder:

Ingen kommentarer:

Send en kommentar